כותב: נדב סילברה, בעלים של אתר DigitalEra, יזם ומשקיע בנדל"ן ודיגיטל.
ברכותיי, החלטתם להפוך למשקיעים באופן רשמי והתחלתם את מסע הלמידה (הארוך) שלכם. בין אם שמעתם ובין אם לאו, ישנם לא מעט ביטויים השגורים בשפתם המקצועית של המשקיעים ושעליכם ללמוד במוקדם או במאוחר. כמה מן הביטויים המפורסמים ביותר הם "תשואה" על כלל תצורותיה השונות. בקצרה, תשואה מתארת את היחס בין השוויים השונים של ההשקעה לאורך חייה. רגע, מה?!
סוגים שונים של תשואות
נניח שקניתי עץ תפוזים קטן ב-100 שקל. נטעתי אותו, דישנתי אותו, השקיתי וטיפלתי בו בעלות נוספת של 30 שקל. סך ההשקעה שלי עלתה לי 130 שקל. בתוך שנה העץ הניב פרי בשווי 50 שקלים ובגלל שגדל, התחזק והתפתח הוא כבר לא שווה 100 שקלים (כפי שקניתי אותו) אלא 180 שקלים. הרווחתי גם 50 שקלים במכירת הפירות וגם 80 שקלים בעליית השווי של העץ- כלומר הרווחתי עוד 130 שקלים. לפני שנה השקעתי 130 שקלים והיום יש לי 260 שקלים, כלומר 100% תוספת בשנה- התוספת הזו נקראת תשואה.
בטח שמתם לב שלא כל הרווחים בתשואה הקודמת נובעים מאותו המקור, הרווח ממכירת הפירות נקרא תשואה פירותית והרווח מעליית השווי של העץ נקרא תשואה הונית.
תשואה פירותית
אם כך, תשואה פירותית היא כל אותם הרווחים שנובעים מפעילותו השוטפת של הנכס- הכנסות משכירות, מכירות, דיבידנדים, אפילאציה, תשלום עבור פרסומות ועוד, כולם נחשבים תשואה פירותית.
תשואה הונית
בנוסף, עליית השווי של הנכס עצמו, כתוצאה משיפורים שבוצעו בו ולפעמים פשוט מעצם העובדה שהוא הכניס כסף לאורך תקופה ארוכה, נקראת תשואה הונית.
למה זה חשוב להבדיל בין הסוגים השונים של תשואות?
לעתים, משקיעים מתחילים נוטים לרדוף אחרי תשואה פירותית גבוהה, מבחינתם זהו המדד העיקרי והאולטימטיבי לבחינת כדאיות של השקעה. מי שירדוף אחרי תשואה פירותית עשוי לבצע טעויות הרסניות בבואו לבחור השקעה. מדוע?
שכירות מול סחירות
אתם בטח יודעים מה זה שכירות ואין צורך להרחיב בעניין, אבל מה זה סחירות? סחירות היא היכולת לסחור בנכס, לקנות ולמכור אותו. נניח שקניתי ערוץ יוטיוב שעוסק בסיקור נדידת חסידות ברחבי העולם. בתקופה של נדידה, כל חובבי החסידות נכנסים לערוץ והערוץ נהנה מפופלריות גבוהה ומשיא רווחים יפים, קרי תשואה פירותית, גבוהה מאד. יתכן ומשקיע מתחיל ולא מנוסה יקפוץ על "המציאה" כמוצא שלל רב, הרי "התשואה הפירותית מטורפת!" משקיע מנוסה וחכם יחשוב על היום שאחרי ועל איך הוא מממש את הנכס ויגיע למסקנה הבלתי נמנעת שהנכס תנודתי מדי, תלוי בנדידת החסידות, נישתי מאד וסובל מליקויים רבים שפוגעים ביכולת לסחור בו.
איך זה משפיע על התשואה?
נכס שאינו סחיר הוא נכס שקשה למכור! נכס שקשה למכור, יימכר בזול לעומת נכסים שקל למכור. אם היה למשקיע המתחיל מזל, הוא יצליח, אולי, למכור את הנכס במחיר ששילם עליו מלכתחילה ואם לא שפר עליו מזלו- אפילו בפחות. כלומר, לא רק שלא ייצר תשואה הונית אלא יצר הפסד הוני!
מה זה שווה לקבל תשואה פירותית של 50% בשנה אם ההפסד ההוני הוא של 60% בשנה?
ממה להיזהר ולמה לשים לב?
מעתה, כשתבחנו השקעה בנכס דיגיטלי (או נכס באופן כללי) תשימו דגש על התשואה ההונית:
- נסו לאמוד את ערכו של הנכס בצורה מדויקת בשעת הרכישה בסיוע אתרים שעוסקים בתמחור ומכירת נכסים דיגיטליים ותשלמו מחיר הוגן על הנכס.
- ודאו שניתן לסחור בנכס (תשאלו את עצמכם- איך ואיפה אני אמכור אותו בעוד X זמן?).
- דאו שהנכס לא מאופיין בפעילות תקופתית ואם כן, קחו זאת חשבון בחישוב.
- ודאו שהנכס תלוי בכמה שפחות גורמים חיצוניים (פלטפורמות אחרות, אלגוריתמים עלומים.
- ודאו שניתן להשביח את שווי הנכס בפעולות שעלותן נמוכה מעלות השבח עצמו.
לסיכום
מבולבלים? זה בסדר, הדברים יסתדרו אט אט ככל שתצברו ניסיון. תמיד מומלץ להיעזר באנשי מקצוע הפועלים בתחום, עלות השירות שלהם זניחה לעומת החסכון הכלכלי והנפשי שהם יוכלו להעניק לכם. בנוסף, תמשיכו לקרוא ולהרחיב את הידע שלכם כי ידע הוא הכלי השימושי ביותר.